Interviu cu Costin Petcu
interviu realizat de Alin Bogdan

Vă rugăm să vă prezentați în câteva cuvinte. Unde locuiți, în ce cartier?
Mă numesc Costin Petcu, sunt avocat in Baroul Prahova, din 2001 sunt cetățean al municipiului Câmpina și din 2007 locuiesc impreuna cu familia mea (sotia si fiica) in cartierul Slobozia din Câmpina, unde am construit o casă.

Ce vă leagă de Câmpina? Care este cea mai dragă amintire a dvs. din Câmpina? Care este locul din Câmpina pe care îl iubiți cel mai mult/de care vă simțiți cel mai atașat?
Din copilarie pot spune ca am cunoscut orasul, venind des in vizita la verii mei din Campina. Tin minte ca vara mergeam impreuna la strandul mare al orasului si in imprejurimi; mai tarziu am facut aici primii ani de liceu (treapta I), la actualul Colegiu Energetic.

Imi sunt dragi amintirile din timpul liceului, când mergeam la cinematograf, la Casa tineretului, ori ne plimbam pe Bulevard sau mergeam la piscina acoperită – era o chestie grozavă pe atunci, in anii 80, sa mergi la un bazin cu apă caldă, în plina iarnă… Intre timp multe s-au schimbat si, din pacate, se poate spune ca nu toate acestea s-au transformat in bine până astăzi in zilele noastre, in sensul dorit de locuitorii acestui cochet oras si pentru binele comunitatii in general.

Sunt atasat de Campina in ansamblu, ca de un intreg cu tot ceea ce cuprinde aceasta; fiecare element are farmecul sau deosebit si toate impreuna realizeaza un conglomerat – Orasul Campina : imi plac aici atat cartierul central – zgomotos si plin de viata dar si cartierele linistite, ceva mai indepartate de tumultul „zonei 0”; de asemenea imi place ca avem aici cinci licee/colegii care tintesc sa atraga tinerii locului, apoi imi plac bisericile – toate frumoase, primitoare si deosebite, imi plac lacurile – mai mult sau mai putin ingrijite, dar si strazile orasului care de cand ma stiu au fost intotdeauna asfaltate, iar enumerarea locurilor pe care le iubesc in Campina ar putea sa continue…

Insa de cand m-am stabilit in cartierul Slobozia si am devenit „de-al locului” as zice ca m-am atasat de acest cartier, fiind conectat cu tot ce se intampla in jurul meu, cu bune si cu mai putin bune. Asa stand lucrurile, nu pot sa nu observ viata oamenilor celor mai apropiati, a celor cu care ma intersectez zilnic, si nu pot sa nu fiu preocupat de factorii care ne influenteaza uneori in bine alteori intr-un sens mai putin dorit.

Descrieți în câteva cuvinte orașul și câmpinenii.
Municipiul Campina – un oras linistit, cochet, cu aer curat. Este pozitionat intr-o zona cu care natura a fost generoasa si are o infrastructura destul de bine dezvoltata, in general. Situat foarte aproape de cai importante de transport (DN 1 care face legatura Bucurestiului cu Transilvania prin Valea Prahovei si calea ferata) , acestea faciliteaza legaturile dintre Campina si orice alta regiune sau oras. Un observator strain si neutru ar putea spune ca vede aici un nivel de bunastare destul de ridicat al locuitorilor.

Campinenii sunt in general oameni cu un fond cultural elevat, oameni cu o educatie preponderent peste medie si asta se vede in atitudinea lor / nivelul exigentelor pe care le au fata de manifestarile cotidiene care ne  inconjoara: isi doresc sa aiba acces la o viata de calitate atat din punct de vedere material cat si spiritual, la un transport in comun civilizat si accesibil in interiorul orasului, sa isi faca cumparaturile in unitati comerciale moderne cu personal instruit si amabil, sa se inconjoare de frumos, atat in ceea ce priveste propriile case si curti, dar si in locurile / spatiile publice. Se poate afirma ca datorita câmpinenilor, a calitatii oamenilor de aici, Câmpina este un oras curat, linistit si sigur.

Care este cea mai importantă problemă/direcție de dezvoltare din cartierul în care locuiți?
Probleme pe care le are cartierul Slobozia:

  • Legatura cu centrul, cu restul orasului. Companiile de transport public care fac legatura cu orasul opereaza autovehicule cu grad ridicat de uzura, care ofera un confort redus insa percep taxe/costuri destul de ridicate de la beneficiari. Pentru a iesi in oras, folosind transportul in comun (care pentru unii este disponibil destul de departe, doar undeva la marginea cartierului) un locuitor al acestui cartier trebuie sa plateasca 7 lei (3,5 lei fiind costul unui bilet), suma pe care cei mai multi o considera nejustificat de mare. Mai ales daca se face o comparatie cu costul biletului de transport in comun din alte localitati. De aceea se poate spune ca accesul la un transport in comun in conditii multumitoare de confort si pret este o problema pe care oamenii si-o doresc rezolvata. Si nu doar pentru cartierul Slobozia, ci pentru intreaga Campina.
  • Accesul la canalizare, pentru anumite segmente din cartier
  • Ar fi de dorit o prezenta mai activa (dar in acelasi timp discreta) in cartier a politiei locale, la anumite intervale orare. Aceasta ar putea limita sau chiar elimina deranjul provocat de persoane lipsite de respect fata de linistea si civilizatia strazii, a spatiilor publice, fata de curatenia acestor locuri si uneori fata de bunurile/elementele de mobilier urban din parcuri si zone publice ale cartierului.
  • Prezenta carutelor este un element de disconfort pentru comunitate. Trecerea carutelor, de cateva ori pe zi, pe strazile asfaltate ale cartierului, provoaca un spectacol neplacut de fiecare data. Acestea sunt incarcate cu toate gunoaiele posibile, in curs de dezmembrare/descompunere pe care le-au adunat cei ce le conduc (ruginituri/fiare vechi, textile, saltele, elemente de mobilier distrus etc.) si lasa in urma lor nu doar o imagine dezolanta demna de epoci apuse, dar si dejectiile animalelor de tractiune, iar zgomutul facut la trecerea carutelor agita cainii care fac o larma ingrozitoare de fiecare data.

Menționați trei proiecte de dezvoltare a orașului pe care le vedeți necesare pentru viitorul Câmpinei.

  • Dezvoltarea in plan cultural-spiritual a tinerilor in special si a cetatenilor in general, prin intermediul activitatilor ce ar putea sa fie derulate si sustinute in cadrul institutiilor de cultura ale orasului: Casa de Cultura Municipala, Biblioteca, Casa Tineretului, Casele Memoriale B.P.Hasdeu si I.Grigorescu. Ar putea sa fie sustinuta initierea mai multor actiuni/proiecte/evenimente in aceste institutii. Aceste evenimente, cu conditia sa fie bine promovate in randurile populatiei, prin canale diferite de comunicare care ajung la cat mai multe niveluri de public-tinta, si sustinute in mod profesionist, vor ridica nivelul de educatie al oamenilor, cu beneficii pe termen lung pentru intreaga comunitate. Ar fi un adevarat castig obtinerea unui nivel superior de educatie a membrilor comunitatii in spiritul decentei si respectului fata de valorile perene ale civilizatiei, in detrimentul manifestarilor subculturale dar caldute si profitabile pe termen scurt, care anima anumite grupuri si persoane si care din pacate au priza la un public cu carente educationale.
  • Reinvierea traditiei motocrosului in orasul noastru, prin identificarea unei locatii potrivite si construirea unui traseu – circuit la standarde competitive, fapt ce va duce la relansarea acestui sport la nivelul municipiului. O asemenea initiativa ar avea multiple si puternice implicatii in dezvoltarea pe termen lung, pe mai multe paliere, a orasului. S-ar putea organiza – cu observarea si respectarea regulilor ce guverneaza realizarea de asemenea evenimente – chiar si curse de ATV pe acest circuit, de ce nu?
  • Organizarea unui festival de teatru pentru tineret (pentru trupe de liceeni). S-ar sprijini mai puternic bazele si pregatirea trupei de teatru pentru tineret „Mircea Albulescu” deja existenta, constituita din tineri entuziasti si talentati, care este insa sustinuta cu destul de putina implicare din partea factorilor de decizie locali. Organizarea unui astfel de eveniment ar avea un impact pozitiv atat pentru tinerii campineni (in calitate de creatori si consumatori de cultura) cat si pentru comunitate. Orasul s-ar conecta astfel la un fenomen cultural care ar aduce un plus nu doar strict, dar chiar si la capitolul dezvoltare turistica.

Exprimați, în câteva cuvinte, angajamentul dvs. personal, față de câmpineni.
Voi sprijini intotdeauna cu integritate si interes proiectele realiste, fezabile, apte sa aduca beneficii câmpinenilor, pentru a crea impreuna o comunitate adaptata potrivit dorintelor si nevoilor oamenilor, pentru a avea un mediu de afaceri sanatos si matur si totodata o viata sociala curata, fara compromisuri, bazata pe respectul valorilor.

De interes local
Derulare la început